Арктически студ приближава към Балканския полуостров през идната седмица. Това съобщават

...
Арктически студ приближава към Балканския полуостров през идната седмица. Това съобщават
Коментари Харесай

Арктическият студ наближава, зъзнем до 14 януари

Арктически мраз доближава към Балканския полуостров през идната седмица. Това съобщават от Национален институт по метеорология и хидрология. Минималните температури ще бъдат в порядъка от -10 до -12 градуса. В Драгоман, Кюстендил и Перник те могат да паднат и до -15. Януарският мраз се чака да продължи по-дълго време. 

Очаква се най-сериозните студове да са в периода 9-14 януари. След това ще стартира постепенно покачване на оптималните температури. 

В понеделник се чакат обилни превалявания в Северна България и в Стара планина. Със захлаждането в северните и североизточните региони, както и в Предбалкана дъждът ще минава в сняг. Количествата няма да са съществени, но придружаващият вятър може да сътвори проблеми по пътищата.

Студовете към този момент засегнаха съществено Северозападна Европа. Хиляди хора останаха без електрозахранване в скандинавските страни в петък, до момента в който наводнения засегнаха Франция, Германия и Нидерландия.

Хиляди хора в скандинавските страни към момента остават без електрозахранване в петък, откакто мощни ветрове и сняг провокираха безпорядък в района.

Мнозина останаха блокирани и затрупани в своите коли по пътищата. Финландия и Швеция записаха температури от -40°C по-рано през тази седмица - най-ниските температури, регистрирани този зимен сезон. Училищата бяха затворени, като рисковият мраз аргументи безпорядък по пътищата.

На север в Швеция към 4 000 семейства останаха без ток в четвъртък, когато температурите паднаха до -38°C, съобщи шведското обществено радио.

Преди това термометрите бяха спрели на -43,6°C - най-ниската температура за януари, записана в Швеция за последните 25 години.

Община Енонтекио във Финландия, покрай границата с Норвегия и Швеция, заяви за рекордна температура от -42,5 градуса по Целзий в четвъртък.

Студената вълна, която засегна Скандинавия, е част от бурята, която също по този начин засегна Западна Европа.

Студената вълна от Сибир и Арктика се промъква над западна Русия, като температурите в Москва и други региони падат до минус 30°C - доста под междинната температура за началото на януари.

Властите в Москва, Санкт Петербург и други региони издадоха оранжеви метеорологични предизвестия, предупреждавайки жителите за вероятни опасности за здравето.

Бурите в Северозападна Европа бяха меки, само че влажни и ветровити, бурята сътвори безпорядък в елементи от Западна Европа.

В Обединеното кралство лидер почина, откакто дърво падна върху колата му на запад в Англия.

Бурята, която е наименувана " Хенк " от формалните метеорологични служби на Англия, Ирландия и Нидерландия, аргументи срив в електрозахранването, транспортни проблеми, вреди на имущество и нарушавания в цялата страна.

Мрежата на железопътния превоз в страната беше наранена от наводнения и спирания на електрозахранването, като доста оператори рапортуваха за проблеми при утринното пътешестване на работа в сряда.

Най-силните ветрове в Обединеното кралство бяха регистрирани на остров Уайт, намиращ се на южното крайбрежие на Англия, където скоростите напразно доближиха 151 километра на час.

В Нидерландия полицията покрай град Айндховен съобщи, че мощните ветрове може да са причина за гибелта на 75-годишен мъж, който падна от велосипеда си късно във вторник, до момента в който ветровете бушуваха в цялата страна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР